Ziet u kleine kristalletjes op de bodem van uw fles witte wijn?

Wijnsteenzuur-kristallen:

Veel wijndomeinen maken gebruiken van het middel E353 (metawijnsteenzuur) om kristalvorming bij witte wijnen in de flessen te voorkomen. Wij gebruiken dit middel liever niet en passen liever gedurende de lagering van onze wijnen een koude-stabilisatie toe. Dit werkt ook prima maar sporadisch kan er wel eens kleine hoeveelheid kristalletjes in onze witte wijn voorkomen. Wijnkristallen op zich beïnvloeden de smaak van de wijn niet. Ze zijn volkomen ongevaarlijk en je kan ze aanzien als positief. Het wijst op een natuurlijke en goede ontwikkeling van de wijn. Wil men deze kristallen niet in het glas hebben, dan dien je voorzichtig te serveren zodat ze op de bodem van de fles blijven liggen. Mocht u desondanks een fles met kristalletjes willen omruilen dan mag dat altijd, neem gerust contact met ons op.

Nadere uitleg:

Fruit heeft van nature uit een samenstelling van verschillende zuren. Onder invloed van koude kunnen zuren zich deels omzetten naar kristallen (wijnkristallen). Dit kan gebeuren reeds in de vaten of nadien op fles. Deze kristallen zien er in het begin uit als kleine zwevende deeltjes als je de fles wat rond draait, nadien klitten deze meer samen tot grotere kristallen (vergelijkbaar qua uitzicht met kristalsuiker) en blijven vaster op de bodem liggen. Sowieso is het een normale en goede evolutie van de wijn als er zich wijnkristallen vormen. Bij witte wijn zal je wijnkristallen sneller ontdekken omdat ze een hoger zuurgehalte hebben dan rode wijn. 

De vorming van wijnkristalletjes kan voorkomen worden door toevoeging van E353 metawijnsteenzuur. Dit produkt zorgt er voor dat zuren niet kunnen kristaliseren. Wij gebruiken dit produkt liever niet in onze wijnen. Het alternatief is dan om een koude-stabilisatie uit te voeren op de vaten. D.w.z. op een kunstmatige manier de wijn zeer laag koelen nog voor de botteling. Bij deze lage temperaturen wordt de zuren dus omgezet in kristalletjes (zoals je ze vroeger ook zag op je zolderraampje als het buiten hard vroor) en deze kristalletjes kunnen wij dan uit de wijn halen door de wijn af te hevelen.

Bij wijndomein ‘t Biezenhof verkiezen we voor een natuurlijke langzame evolutie van de wijn en passen we de kunstmatige koeling maar op beperkte schaal toe. Dit kan tot gevolg hebben dat u in een fles wijn van ons zo heel af en toe toch nog hele kleine kristalletjes op de bodem van de fles ziet.

Reacties zijn gesloten.